tisdag 16 augusti 2011

De verkar ju så enkelt

Nog ser det besynnerligt lätt när han,Ernst Kirchsteiger, gör nåt i TV. I torsdags gjorde han fönsterskärmar till magasinet som han envisas med att kalla lada. (I en lada förvaras hö och ingen vettig människa stuvar väl in hö i ett hus byggt av sinnersten).
Alltnog, det såg så lätt ut så jag tänkte att det där ska nog gå. Visserligen har jag aldrig haft träslöjd, så gammal är jag, men försöka duger.
Med material och goda råd från den lokala bygghandeln så var det bara att sätta igång.
Såg, stämjärn, hammare, trälim och spik - hur svårt kan det va? Ganska svårt faktiskt att såga rakt och med ett stämjärn, som vi nog fick i westfaliska freden, så spräckte jag ett flertal tillsågade bitar till det som Ernst kallar halvt i halvt. Men övning ger ju en viss färdighet så nu står den där i väntan på att limmet ska torka.
Den ser inte riktigt ut Ernsts för jag sågade först och tänkte sen. Synpunkter kan nog finnas på små glipor och snedsågningar också men jag är rätt så nöjd själv. Skulle tro att jag klarar målen i träslöjd för årskurs 4, för det är ju på den nivån jag är egentligen.
Sen ska man väl inte låta sig luras av Ernst i TV, Man har ju aldrig nånsin sett honom hälla ut en kletig och omöjlig deg på bakbordet, alltid perfekta degar som går så lätt att kavla ut.
Undrar om jag inte ska ta och göra en till och kanske följa ritningen denna gång. Men först målning och sen i med det textila, en linneservett. Det är nog inte så svårt, såg lekande lätt ut när ni vet vem fixade det.

7 kommentarer:

Cici sa...

Jag är full av beundran för att du vågade dig på ett träslöjdsprojekt. Alla är barn i början, det var säkert Ernst också, och vi har ingen aning om hur lång tid det egentligen tog för honom att göra sina exemplar.

Något jag aldrig har hört talas om är sinnersten, vad är det?

epsilon sa...

Om man har den på lite håll så är den rätt ok faktiskt.
Sinnersten ( eg slaggsten) är en restprodukt från järnframställningen. När man tömde hyttan på järnet och sen slaggen så fyllde man den varma slaggen i formar till rätt så stora rektangulära stenar som ser lite glasaktiga ut i grönt. Mycket vanligt har nere i Bergslagen många hus, uthus och murar.

Lennart sa...

Då jag var 18 och jobbade i travstallet då hjälpte jag till med att måla en massa fönster där. Det var ganska enkelt. Det blev en massa slipande men jag snickrade aldrig.

Charles sa...

Ja Ernst ja..
Vi gjorde såna när vi bodde i Karlskoga, men M virkade och jag spände upp alstret på rundstav. Det blev riktigt trevligt och skyddade blommorna från att brännas eller torka ut när sommarvärmen var som mest.
Han (Ernst) gör nog en hel del även om de har en hel stab hantverkare som inte syns på TV.

BarbroLi sa...

Jag är imponerad! Klart att all konst måste få tid att utvecklas. Man blir väl inte snickare i ett nafs. På din beskrivning låter det fint och att det inte blev som Ernsts betyder väl bara att du kan säga att det är DIN design!

epsilon sa...

Lennart - kunde nog slipat lite. Nu är den ganska flisig.
Charles - hos oss är det insynsskydd. Annars full insyn från grannhuset som ligger höge än vårt.
BarbroLi - ska nog göra en till och letar efter en snickarkurs för nybörjare. Kan man hoppas på en utan besservissrar som redan kan hantera alla verktyg?

BarbroLi sa...

Låter spännande! På Sätergläntan kan man gå veckokurser. Skulle gärna vilja...