torsdag 22 september 2011

Det finns en profet för varje lära

"Om hon lyckas övertyga Å då ska jag tro på det här" sa maken i går kväll när vi lyssnade på en föreläsning i den lökala föreläsningsföreningen. Hon som åsyftas är profet för LCHF- läran, Å är en 90-årig laktovegetarian som cyklar till föreläsningarna i ur och skur.
LCHF har ju varit omåttligt mycket på tapeten de senaste veckorna men det visste vi ju inte när vi spikade höstprogrammet nån gång i maj. Jag var egentligen rätt tveksam till ämnet men fördragshållaren ville gärna komma utan arvode, vilket ju är tilltalande för en kassör.
Intressant var det och hon var en bra föreläsare men Å lyckades hon inte övertyga med sitt fettbudskap. "Vräk å ät, klen smör på kötte" lyder ett talesätt från min östvärmländska hembygd, ett grovhugget sätt att säga varsågod. Jag kom att tänka på det när hon talade om mellanmål - kanske en ostskiva med smör och skinka skulle smaka?
Inga rotfrukter, ingen frukt, inga bär, bröd är givetvis no-no. Agg, smör, kött., grönsaker som växer ovan jord, nötter frön, ja det finns ju en massa saker att äta.
Diabetes ökar band befolkningen och vi blir fetare och fetare vilket ju är ett problem. Men är är detta svaret?
Jag tror, som lagomärbästprofet, att man ska slopa godis o läsk och dra ner på kaffebröd och tårtor. Men som sagt det finns minst en profet för varje lära.
Å är 90, pigg, spänstig och klar i knoppen men har då aldrig klenat smör på kött.
Så det kanske är dags för nästa lära - nya profeter, nya kokböcker och recept. Fast jag vill då inte bli laktovegetarian. Mjölk i kaffet, smältande smör och västerbottenost på en rostad brödskiva - kan det bli bättre efter morgonpromenaden?

3 kommentarer:

Dotra sa...

Mjölk, smör och ost är ok för en laktovegetarian så kör hårt :)

Jag tycker också att lagom är bäst och att det egna sunda förnuftet ska ges utrymme att råda. I de fall man har något :)

epsilon sa...

Just så är det ju, glöskt av mig. Men undrar om han inte är vegan. Ska kolla hans kundvagn nästa gång som vi handlar samtidigt.

Lisan sa...

Det finns så många olika metoder när det gäller att äta för att må bra. Jag tror att varierad kost utan för mycket fett och socker är bäst. Dessutom har jag vissa tvivel på att man ska äta så man blir proppmätt även om det smakar hur gott som helst. Frukt och rotfrukter vill jag inte avstå från!