onsdag 8 augusti 2012

Många mil i bil

Når vi kom hem från vår lilla utlandstripp lastade vi av pråmshoppingen, kastade in smutskläderna och åkte till svågern o svägerskan utanför Enköping. Där hade åskan gått så de smartaste av fåren gick smidigt ut genom de uddlösa elstängslen och ut på turistvägen till Mälaren. Allt gick bra, och snart var vi hemma igen.
Då kom våra bästisar B o L  på besök. Sommarvärme, inget regn, planering av höstens resa som är nummer fyra  i Projekt följ Frankrikes kust.
Eftersom Västergötland är Svea rikes vagga åkte vi till Sveriges kotätaste kommun Falköping. (kan nog förbli så bara bönderna får lite mer för mjölken) Falköping är en fin liten stad med Rantens välbevarade järnvägsstation i funkisstil och Falbygdens ost med ostbuffé och försäljning. Mycket väl värt ett besök. Och Ålleberg, segelflygarnas mecka, servering och museum och en otrolig utsikt över slätten och angränsande västgötaberg.
L, som lusläser tidningen Tåg, ville gärna se utställningen  "Järnvägen i Hallsberg 150 år" , finns i Bergööska huset där man även dukat upp en finare middag för Karin Larsson. Turist i Hallsberg har jag tidigare aldrig tänkt mig att man kan vara.
Sen åkte maken ut på årets paddling och jag åkte till  dottern och mågen. Gullade med lille Ivar och plockade hallon.
Värmland nästa - Niklasdamms handelsträdgård med pelargonmuseum där Ernst var i förra veckans program. Man får inte gå där utan guide, antagligen för att tanter i alla åldrar nyper skott.
Dagen därpå for vi norrut i det fagra landskapet -  kyrkstallarna i Ekshärad , Sahlströmsgården i Ottersbyn, Heidrunns bokkafé i Fensbol, Vägsjöfors herrgård. Det är så vackert och storslaget så det tar andan ur  lokalpatrioten i mig. Älven, sjöarna, de blånande höjderna.
I lördags när vi firade Olas 30-årsdag var vi tillbaka i Filipstad. Han ville se slaget vid Hampton roads upprepas på  Kyrkviken men rök och dunder. Jag och lille Ivar hörde smällarna på behörigt avstånd hos syster i Persberg där det sen blev grillning och tårta för födelsedagsbarnet. Mycket lyckat firande.
Nu går tvättmaskinen och det mesta har gått ner på normalläge.
Förutom OS förstås. Vi jublar över seglingsmedaljen till kristinehamnaren Fredrik Lööf.

4 kommentarer:

Barbro Li sa...

Vilken händelsediger augusti! Jag har minsann anmält mig som en av Karin BL´s vänner.
Har rest i Sverige jag med. Vadstena är en pärla. Just då - en underbar spetsutställning!
Tänk vad mycket man kan göra!

Marianne sa...

Kom du aldrig till Sunne? Nu är Fryksdalsbanan öppen igen för tågtrafik efter upprustning :)

epsilon sa...

Barbro Li - förstår att Vadstena passade dig som hand i handske.
Marianne - nej det blev inte Fryksdalsbanan denna sommar. Men nästa sommar ska vi försöka igen.

Lennart sa...

Vet du, jag är född i Askersund, bodde i Hallsberg tills jag var 9 (gick i skolan till första terminen i 3:e klass där) och så bodde jag i Enköping några år under tonåren. Jag bodde på Nytorgsgatan i Hallsberg, det runda huset som kallades Harven. Nu har det visst ett annat namn som jag inte minns. Då jag åker och hälsar på mamma och hennes Sune där i trakten försöker jag alltid titta in en sväng i Hallsberg för att hälsa på en fd chef/arbetskompis. Det är alltid så trevligt att träffa honom och hans fru.