torsdag 11 oktober 2012

Tidvatten, fyrar och ostron

En vecka vid franska atlantkusten i början av oktober är inte så tokigt. Jag vet för jag har varit där tillsammans med maken och våra bästa vänner B och L.
Lite jobbig början - vi klev upp kl två, åkte till Arlanda halv tre men så var vi i Paris halv tie och med TGV s i La Rochelle redan kl fyra.
Det är en vacker stad med ett alldeles speciellt ljus  och båtar ända in i centrum, vilket gör maken på extra gott humör. Man kan sitta och sörpla i sig ostron med stora  segelbåtar nästan vid armbågen.
På denna resa blev det många fyrar. Chassiron längst ut på Il d´Oleron, La Coubre där maken knatade upp alla 300 stegen, Corduan som vi såg långt ut i Biscaya, Pointe du Grave där färjan över Gironde angör och Pointe de Martin i Biarritz
Att Biarritz är surfarnas paradis är inte svårt att förstå. När vi var där var tidvattnet på väg in och plagerna svartprickiga av surfare.
En lugnare strand hittade vi i St-Jean de Luz jättetrevlig liten stad med fina promenader längs pirarna.
Så vackert vid foten av Pyreneerna.
Sen åkte vi in i landet - Pau där vi besökte Bernadottemuseet och Lourdes med det helbrägdagörande vattnet. I Lourdes var vi ju enbart betraktare i mängden av pilgrimmer varav många nog hade förhoppningar på det heliga vattnet.
Vi drack ju ett och annat glas vin men vår förbrukning gav nog inget utslag i försäljningen. Såå mycket vin. Vi åkte ju upp mot Bordeaux, stannade i St Emilion, bodde i Blaye vid Gironde och överallt var det vin. Skörden hade precis börjat och man skördar både manuellt och med maskiner, traktorer med höga och smala hjul.
Sen var det La Rochelle igen och akvariet som verkligen är väl värt ett besök.
Flyg med SAS, tåg och hyrbil, hotell förbokat i La Rochelle annars åkte vi dit näsan pekade. Avsikten med resan var  ju att scanna av kusten. Inga problem med att hitta hotell. Vi har Logis en förteckning med 2600 hotell och restauranger så det finns lite att välja på.
Mycket skaldjur - ostron som jag faktiskt lärt mig uppskatta på denna resa, havskräftor, snäckor, räkor, krabba, musslor. Härligt onyttiga frukostar med pain riche, croissanter, sylt och det goda franska smöret.
Tur med vädret, skön lagom sommarvärme 25 grader. Egentligen inga missöden förutom att det var lite väl snärjigt i Paris på hemresan pga inställda tåg mellan Montparnasse och Ch.de Gaulle. Men vi hann ju med flyget, även en chokladeclair och ett glas rose vid gaten.
Nu funderar vi  på nästa resa. Ska det bli medelhavskusten, Bordeaux eller den lilla biten upp mot Belgien som vi inte scannat av?


4 kommentarer:

Maggan sa...

Det låter härligt alltsammans! Så älskar jag också att resa. Vi var i Lourdes förra året, rätt speciellt. Föreslår att ni reser från Banlieu och Collioure (osäker på stavningen) nästa gång och passar på att titta in till PO66. Då kanske vi är där också!
Sedan kan ni resa norrut mot Marseille etc.

Vad sägs?

PO66 sa...

Låter som ni har haft en riktigt härlig resa och fått ett koncentrat av det bästa Frankrike har att erbjuda.
Välkomna tillbaka!

Lennart sa...

Det låter som om ni har haft en riktigt trevlig resa och njutit. Ostron gillar jag, det är gott.

Marianne sa...

Har aldrig ätit ostron, men skulle gärna prova. Kanske ska överraska G med en tallrik när han kommer hem från Kiruna nästa gång ;)

Fin resa ni har haft.