tisdag 29 januari 2013

Beteckna eller betäcka

Händelsen betäcknas som mordbrand. Så skriver Nerikes Allehanda i nätupplagan angående smällen i en pizzeria i länshuvudstaden. Beteckna och betäcka är rätt skilda begrepp så man kan ju säga att formen skymmer budskapet. Fast det kanske bara är vi som är uppvuxna på landet som inser den skillnaden.
Ordmärkare som jag är så har ju tidningen redan fått ett mail med ett vänligt påpekande.
Annars är jag på ganska bra humör:
 - har kokat blodapelsinmarmelad
 - föreläsningsföreningens kassabok stämde på öret
 - har strukit hela tvättberget
 - mornar och eftermiddagar blir ljusare
Men jag tycker ändå att man ska vara noga med bokstäverna.

6 kommentarer:

Lennart sa...

Jag reagerar alltid då folk skriver medans, påväg och såhär bland annat. Även när jag hör folk säga Jag har vart där, det heter ju Jag har varit där. Eller Jag vart andfådd, när det heter Jag blev andfådd. Själv har jag svårt med de och dem.

Cici sa...

Det är bra att någon håller ordning på bokstäverna. Jag försöker sätta dom på rätt plats men märker att jag omedvetet blir alltmer påverkad av talspråket och att osäkerheten drabbar mig. Därför har jag en ordbok stående jäms med datorn och den används ganska flitigt.

PO66 sa...

Så finns det ett annat numera så spritt sätt att behandla svenska språket som jag har svårt att acceptera; särskrivningen.

Barbro Li sa...

Jag tycker det är bra att vi är flera som reagerar och håller efter språket och dess användare. Fast jag måste ju tillstå att det jag snabbt klottrar ner med hjälp av tangentbordet inte alltid blir så korrekt som det borde.

epsilon sa...

Lennart - eftersom vi för de mesta säger dom så kan det bli lite förvirrat ibland.
Cici - det kan jag också, som ändå rättat tusentals rättstavningar, drabbas av. Då åker ordboken fram.
PO66 - håller med. Förskräckligt är vad det är!
Barbro Li - visst slinter det ibland. Höger hand verkar hinna före vänster ibland och då blir det oreda bland bokstäverna.

Marianne sa...

Här är en ordmärkerska till. Mina barn har ibland hävdat att jag borde ha det som titel i telefonkatalogen. Speciellt irriterad blir även jag över alla särskrivningar. Vart kom de från?