torsdag 31 januari 2013

Sms-lån

Otroligt - enligt Aktuellt i går kväll,  så kan man låna ut pengar till en ränta på  skyhöga 23000 % . Ingen kreditprövning behöver göras och när låntagaren inte kan betala så får kronofogden  driva in skulden. En skattefinansierad verksamhet används av långivare som satt i system att låna ut pengar till folk som egentligen inte har råd att låna. Skulden växer och ju mer den växer desto mer tjänar långivaren.
Det är ju otroligt att detta får fortgå.
Kronofogden, i den urtvättade T-tröjan, ifrågasatte varken folks förstånd eller långivarnas moral, han var mer överslätande. Om folk har dålig ekonomi så får man förstå att de behöver låna, det kan ju vara så jobbigt att inte ha lika mycket pengar som alla andra - det var hans budskap. Han själv lär ju inte bli övertalig heller så länge de där firmorna får härja fritt med sin aggressiva marknadsföring. Nu skylldes förstås lite på skolan, att de inte undervisas om detta.
Det egna ansvaret, att tänka längre än näsan räcker, procenträkning  - vart har det tagit vägen? Och hur kan
det ansvar som borde ligga på den som lånar ut bara vältras över på det allmänna?
Lyxfällan i trean lär ju  i alla fall inte ha svårigheter att hitta objekt för sina program.

1 kommentar:

Cici sa...

Det finns två saker jag gärna såg att det blev förbud mot. Det ena är sms-lån och det andra är telefonförsäljning. De är två helt onödiga företeelser som kan klassas som lurendrejeri. Det går ju an för oss som har förståndet någorlunda i behåll men för gamla med hörselproblem eller början till demens kan det sistnämnda bli en katastrof.
När jag växte upp satte man upp små metallskyltar med texten "Bettleri förbjudet" (eller liknande) vid dörren för att slippa dörrförsäljare. Jag önskar att det fanns något motsvarande för att stoppa telefonförsäljning. Nix fungerar inte, särskilt inte om du har ett företag knutet till ditt privata telefonnummer.