söndag 28 april 2013

Vegetarian när man äter fisk och skaldjur?

Lyssnar på Meny i P1 och förundras. Först är det nån som kallar sig matkemist som dömer ut järngrytorna. Det smakar illa om maten om lagat nåt tomat, fel järn fälls ut kan inte tas upp av kroppen, kassera dem säger hon. Jag som lagat så mycket köttfärssås i den ärvda gamla grytan (8kn står det på locket) Och den har smakat bra tycker jag, ingen järnbrist heller.
Sen försöker det reda ut begreppet vegetarianism. En del människor tycks kalla sig vegetarianer trots att de äter fisk, skaldjur eller kyckling. Varför då kan man fråga sig.
Ovo- eller laktovegetarian kan man ju va eller vegan. Vegan är man om man helt utesluter djurriket. Men ändå ringer en amper tant och klagar på deras osaklighet och är helt bestämd på att hon är vegan trots att hon äter fil och yoghurt - hur skulle hon annars få sitt kalcium. Henne skulle det inte vara nådigt att bjuda hem. Hon måste alltid fråga hur mycket smör och grädde det är i maten.
En annan dam sa att hon drogs så mot vegerarianim men kunde hon vara säker på att inte få näringsbrist - hon var nämligen inte så förtjust i grönsaker. Jo sparris, potatis, blomkål och några till.
Lyssnade på reprisen på väg till lille Ivars ettårskalas där det bjöds på goda pajer med t.ex. svamp, mangold, västerbottenost, broccoli och valnötter. Dotra är ju vegetarian nämligen.
För övrig tycker jag att Meny var bättre förr. Då talade de inte så mycket i mun på varann som de gör nu för tiden,
2 kommentarer:

PO66 sa...

Ja, matvarningar av ena eller andra slaget är man numera hjärtligt trött på. Håller mig också till principen att det man alltid ätit och mått bra av får även framgent finnas kvar på matsedeln!

Lennart sa...

Järngrytor är härliga saker. Mamma och hennes Sune i Frövi lagar ofta mat i såna. Smakar härligt gott! Nu i helgen ska jag och min älskling A åka och hälsa på i Frövi. Sune hoppas på bra väder, han känner för att plocka fram grillen. Jag tar med mig kameran, som vanligt. Kan nog bli några bilder därifrån...