tisdag 30 juli 2013

Läste jag Madame Bovary

Läste jag nånsin Madame Bovary? Den måste ju ha stått på litteraturlistan för den finns ju i bokhyllan. Nu har det förstås gått ett bra tag sen studietiden, så där en 40 år, men ändå vad tomt det är i hjärnan. Funderar över det i blåbärsskogen när jag lyssnar på radioföljetongen. Philip Zanden läser och jag repar blåbär och slår efter mygg.
"Vad var det för färg på madame Bovarys tapeter?"  - tentamensfråga som en kollega påstår att hon fått. Inget att förvånas över egentligen från de muntliga tentornas tid. De, tapeterna, var väl brunbeiga för det  är tristess och instängdhet jag minns från boken, men jag har verkligen ingen aning om hur den slutar. Dör hon, tar hon livet av sig, tröttnar den bedragne maken och ger henne nåt lämpligt gift? I gårdagens avsnitt har hon just blivit övergiven av sin älskare, vilket får katastrofala följder.
Om inte regnet kommer så får det väl bli blåbärsskogen idag också. Bara att gå den lilla biten uppför gatan, några meter på stigen och man kan börja plocka. Det är gott om bär, jag repar med en plockare. På en timme får jag ihop en liter. Himla tur att man inte ska försörja på denna verksamhet.
Nu ligger bären i frysen utom de jag ska använda till en blåbärskaka efter Maggans recept.
Vem vill komma på fika? Men inte förrän i eftermiddag - måste lyssna på nästa avsnitt först.

2 kommentarer:

Maggan sa...

Vad vi har det bra som bara kan ta några steg från huset och rakt ut i blåbärsskogen. Velikas och min blåbärstur idag blev inställd p g a regnet. Roligt att du ska prova mitt recept!
Lycka till!

Anonym sa...

Mme Bovary! Du tyckte kanske som jag (då) att den var jättetråkig, slutade läsa på sidan 37 och hoppades att det inte skulle bli nån fråga på den. Nu är den ju jättebra!