lördag 1 mars 2014

Vad är charlotten?

Vad är charlotten? Det undrar vi när vi står i Linköpings lilla saluhall. En styckningsdetalj av nötkött är det men mer får vi inte veta. En ganska tunn detalj med en rätt så tjock sula av fett. Allt kött är svenskt, man kan t.o.m. svara precis på varifrån allt kött kommer men vad charlotten är känner man inte till.
Vi googlar men då blir träffarna på Kalla och Perelli. Vår kokbok, Prinsessornas kokbok (från 1941) och Julia Childs Det goda franska köket rådfrågas också utan resultat. Så vi svävar fortfarande i ovisshet.
Vi är på besök hos sonen A och hans sambo K. K har fyllt år och hon får sina presenter som faller henne på läppen. Bl.a en mandelkvarn, en nödvändig detalj i ett välutrustat kök, med pålitligt gammaldags utseende, ingen produktutveckling, pålitligt enkel konstruktion.
På länsmuséet däremot ser vi utvecklingen. Det gamla Östergötland hoppar vi över för det som intresserar är Facits räknesnurror, kassettband och datorer från 80-talet.  På datorfronten har det ju hänt en del sen ABC80 var sista skriket. Är tacksam för utvecklingen där. 
Men inte ens min nya lilla bärbara hjälper mig med charlotten.

4 kommentarer:

anybody sa...

Det framgår inte riktigt vad det är du står och tittar på i Linköpings saluhall, men någon styckningsdel som kallas charlotte har jag aldrig hört talas om.

Däremot så är ju efterrätten charlotte en bit rulltårta indränkt med .. madeira, tror jag. Så då kanske det du funderar över är en bit av en extra lyxig rullsylta gjord av sidfläsk??

Tänkte jag .. eftersom jag också blev nyfiken .. :-)

epsilon sa...

anybody - vare sig rulltårta eller sylta.utan tvivel var det nötkött.
Börjar undra om det kan vara nån sorts östgötsk variant av chateaubriand som ju ska göras av tjockaste biten av oxfilén. Men fortfarande lika frågande.

Johan sa...

Någr (vilda) förslag

1. Ett konstigt uttal av "kållapp"?

http://www.scan.se/kottguiden/not/kallapp

2. Ett dialektalt (?) namn på "rostlock med kappa"?

http://www.svensktkott.se/om-kott/styckdetaljer/not/rostlock-med-kappa/

3. Helt enkelt fel namn?

-----

Styckningsschema

http://barasvenskmat.se/wp-content/uploads/2012/04/n%C3%B6t.jpg

epsilon sa...

Johan - tack för länk till styckningsschema. Den biten de hade liknar mest "rostlock med kappa" vilket var ett okänt begrepp för mig. Har aldrig fått den detaljen när jag köper en kvarts ungnöt, ingår kanske i köttfärsen. Fått så mycket mer kunskap inom detta område.