tisdag 8 april 2014

Sju sorters kakor

Sju sorters kakor från 1951 vilka recept det finns där.  Ärvde den efter min farmor som hellre målade tavlor än bakade kakor. Jag är inte heller nån vidare sockerbagare, saknar både intresse och tålamod. Övning ger färdighet sägs det ju och brist på övning är det men det är roligt att läsa recepten.
Påskbrev är ju aktuellt nu men mängderna  verkar lite svåra. 1 ägg, 1 punchglas smält smör,1 dito socker, 1dito mjöl, vispas tillsammans och bakas på plättlagg i rätt varm ugn.  Flera svårigheter där - hur stort är ett punchglas och rätt varm ugn hur varm är den. Min mormor hade ju förstått det där och fixat det med rätt antal vedträn i vedspisen.
Radiokaka/ Automobilkaka kan man också sno ihop om man nu hittar de 31/2 hg cocossmör som går åt.
God havregrynskaka kanske skulle vara nåt? Där ingår bl.a. 15 rivna sötmandlar, 250 gr kokt pressad potatis och 3 dl havregryn. Lite smör, socker,vetemjöl och två ägg förstås men inget överdåd. Fast 31/2 tsk bakpulver ska det behövas. Man skulle kanske prova. Om man nu kan bestämma sig för ungsvärmen, ska vara svag i detta fall.
Ett recept som jag verkligen testat är Tattarbröd. Mjöl och rivebröd är huvudingredienserna. Ett enda ägg och 2 hg smör gör det till en smulig deg som är jättesvår att knåda ihop. Kanel efter smak.
Doppas i mandel och socker. Inte ett ord om ungsvärmen. Mormor hade förstås vetat ändå.
Mina blev rätt så knalliga men rätt goda ändå. Kanelsmaken som anas och mandeln ovanpå kan kanske lura någon att det är mandel och inte skorpmjöl som är den  bärande ingrediensen.
Namnet är förstås totalt omöjligt idag, men 1951  var ju en annan tid, en annan värld.

Inga kommentarer: