söndag 29 juni 2014

Heidenstams näsa

Säga vad man vill om Verner von Heidenstam men han hade näsa för det här med hus. Inte bara det , han hade visst stor framgång bland damerna också.
Men Övralid, hans hem vid Vättern, ligger ju så strålande vackert med skogen i ryggen och med sikt över sjön.
Vi kom dit härom dagen, Eva-Karin och jag, eftersom vi skulle äta lunch och ett vägbygge ställde till det vid Stjärnsund och  i Medevi var helt öde.
Jasmindoft och lavendel kring hans sarkofag. Där skulle det kunna bli ett fint picknickställe med gott om plats för matsäcken på den stora stenen och den strålande vyn över sjön.
Hän är ju född på andra sidan sjön, i Olshammar, och ansåg att Tiveden var hans hemvist även om han växte upp i Stockholm.
Hans idéer om inredning är just nu riktigt inne efter vad jag förstår från inredningstidningar - böcker sorteras efter färg. Eller rättare - man låter binda in sina böcker i kalvskinn. Blåa ryggar i hyllorna mot sjön, grönt mot skogen. Man undrar blott hur man hittar i bokhyllan, bokstavsordning är inte så dumt kan ju jag tycka.
Lunchen i Farfarslogen var jättebra, utsikten strålande, kulturen lagom påträngande och i slänten ovanför mot skogskanten blommande nattviol.

Inga kommentarer: