onsdag 4 mars 2015

Läroplanen

Undrar vad det är som gör att jag retar mig så otroligt på skolministern. Jag har ju varit i skolans värld hela mitt yrkesliv och har väl retat mig på i princip alla ministrar även om jag är en av de få som tyckte att Björklund var rätt ok. Ensam i min bekantskapskrets var jag ju med det.
Men den här nye nu då. Han brukar ju framhålla att han själv är lärare, undervisat på folkhögskola minsann.
Skriva om historieböckerna var det ju för ett tag sen och nu att man ska kunna läsa, skriva och räkna när man gått ur trean (!)
Det är ett tag sen jag höll på med läroplaner och har väl iofs aldrig lusläst lågstadiets men vi hade ju stadieövergripande samarbete och att alla små treor skulle kunna läsa var ju helt klart.
Fyra läropaner och tre betygssystem hann passera under min lärartid och jag kan  ju fortfarande tycka att Lgr 62 var en bra variant men att man skulle ha sänkt kraven till den nivå den nye ministern skriver om på DN debatt idag har jag svårt att tro. Läs läro- och kursplaner innan du skriver debattartiklar är mitt råd till ministern.
Men vad det är som gör att jag retar mig så otroligt har jag inget riktigt svar på.

3 kommentarer:

anybody sa...

Det KAN bero på att han inte har en aning om vad han talar om? Läs vad Nora4you skriver och kommentarerna så kommer du på vad det är som gör att du retar dig så otroligt .. ;-)

https://norah4you.wordpress.com/2015/03/04/pinsamt-igen-fridolin/

Svagare regering och inkompetentare ministrar har landet aldrig tidigare haft.

epsilon sa...

Men ja, precis!

elina sa...

Jag retar mig också fast jag inte har arbetat som lärare på de senaste 20 åren och inte var utbildad heller.

Men barnbarnen går i skolan.
När jag berättar för dem om min egen skoltid med betyg, krav, disputerade lärare och 45 elever i klassen mm vill barnbarnen genast flytta dit. Det är inte alltid det nya är bättre än det gamla.