torsdag 28 maj 2015

Minnet är lite opålitligt

Det började egentligen med att Gösta Berlings saga gick på teve i mitten av 80-talet. Eftersom Elsa-Maj är uppväxt Sunne och kan alla herrgårdarna på sina fem fingrar så åkte vi dit alla svensklärarna, även obehöriga Madde som minsann varit på Ayers rock men inte på Tossebersklätten. Sen tyckte vi att det var så trevligt och lärorikt så fem av oss fortsatte att göra en författarresa i slutet av varje sommarlov.
Dan Andersson, Selma Lagerlöf, Vilhelm Moberg,  Pelle Molin, Stagnelius, Karlfeldt, Heidenstam, Harry Martinssson, Nils Ferlin, Fritiof Nilsson Piraten har vi betat av. Att det blev dessa beror mest på att några flyttade till andra delar av landet och/eller hade sommarställen p olika platser. Vi läste något om eller av dem, träffades och hade trevligt. Men av olika anledningar så tog det slut i slutet av 90-talet. Vi blev rektorer, flyttade utomlands eller gick i pension.
Nu pingsthelgen träffades vi igen hos M-H i Ludvika och försökte erinra oss när vi varit på på vilken plats. Det gick så där måste  jag säga.  En gång skrev jag en lista, nu förlorad i nån datorkrasch, men Bernts prydligt ordentliga album, mina dåligt sorterade foton och spridda hågkomster så kom vi fram till en trolig lista.
Fast Hjalmar Bergman och att vi varit i Örebro och Wadköping det är bortblåst ur hjärnorna på alla utom Elsa-Maj. När var vi där, vad gjorde vi, vad läste vi innan? Ingen aning, hjärnan är tom. Men
Mona som var skolsköterska minns att hon träffade oss på Stortorget och jag har ett vagt minne av att vi åt lunch vid slottet och att jag hade en vadlång mörkblå kjol som jag spillde salladsdressing på. Minnet är verkligen ingen pålitlig källa.
Mycket vatten har ju runnit under broarna sen den tiden så det var så bra att vi inte hade något program denna gång för vi hade ju fullt upp med att prata.
God mat och goda viner får man alltid hos Bernt och M-H så nu har vi ännu fler trevliga minnen att
spara. Man får nog ta och anteckna lite.

Inga kommentarer: