fredag 25 december 2015

Julafton på juldagen

Här råder julefrid på juldagens morgon. Endast mamma och lille I är vakna. Idag, på juldagen, blir det julafton hos oss. Västgötarna kom i går kväll lagom till Karl-Bertil.
Julafton förflyter ganska lugnt hos oss nu för tiden. Vi kan äta lutfisk, vi behöver inte titta på Kalle. Han ingår ju inte i min barndoms jular. Det är ju mer "Dans kring granen  med farbror Sven" om man nu valde att vara i köket medan Mormor kokade lutfisken och föräldrarna skötte mjölkningen.
Maken, som gärna ställer upp som tomte, slapp sin besvikelse över att ena grannfamiljen åker till fjällen när han fick ett nytt uppdrag. I ett annat grannhus hade barnen börjat spekulera i om det inte var farmor andå. Så det blev på med pälsen som svärmor hade i finska vinterkriget och masken som kan skrämma vettet ur vem som helst. Ett uppdrag med lyckad utgång förutom att sexmånaders babyn  drog honom i skägget så att han tappade synen en kort stund.
Sen blev det bubbel och pepparkakor med ädelost till Karl-Bertil och en skinsmörgås före läggdags.
Att läsa saga och natta lille I gick så där kan jag säga. Trevlig liten pixibok och sen sömn, dvs jag somnade till och när jag vaknade hade barnet gått upp igen.
- Mormor sover hade han meddelat de kvällspigga men till slut gick även de och lade sig.
Idag kommer de andra, julmaten ska fram, julklappar ska delas ut, spel ska spelas.
Allt är precis som det alltid har varit förutom att det är julafton på juldagen alltså.

Inga kommentarer: