fredag 18 september 2020

Medan vi lever

- Bäst att passa på och träffas medan vi lever. Meningen slank ur mig när jag berättade för de andra tanterna att jag skulle missa tantpromenaden i torsdags morse. Vi fick ju en påminnelse om vår dödlighet när svågern Lars-Göran gick bort i covid19 i våras. Då hade vi, svägerska Brita och svåger Jan, iofs redan bestämt om träffen vid Hjälmare docka. Sen har vi ju under sommaren träffats på födelsedagar och så på svågerns begravning.  
Efter att vi pratat om att träffas i Julita så länge att det hunnit stänga för säsongen så blev det i stället Jädersbruk.
Det ligger vid Arbogaån strax söder om E18. Bruket har anor från 1300-talet men storhetstiden startade under Gustaf Vasa med ett gevärsfaktori. Vattenkraft, närhet till Bergslagens järnmalm, skogen och jordbruksmarken var goda förutsättningar för blomstringen. 
Idag bär bruket spåren av sin svunna storhet med bohemisk charm. Bruksområdet förvaltas av en vänförening som  visar samlingar av gamla maskiner och redskap - trevlig och meningsfull sysselsättning för många pigga pensionärer. 
Själva herrgården drivs nu av ett dansktyskt par i ekologisk anda. Kafé, butik, byggnadsvård med bara ekologiska, hållbara och renläriga produkter. På torsdagar, tur för oss, serveras ekologisk lunch mellan tolv och två. I den stora gamla salongen med sin bedagade inredning sitter man vid vita dukar och blir serverad av innehavaren Lola Baumgarten, maken Florian lagar maten.
Förrätten var misosoppa med en liten rostad brödbit med en röra av sesampasta, varmrätten en vacker tallrik med råris, surkål, tomatsås, stekt purjolök, svamp och alger och kanske nåt mer som jag glömt. En bit stekt torsk ingår ju inte i det helveganska men var också väldigt god. Man blir väldigt mätt så vi tog en liten promenad  i omgivningarna innan vi satte i oss pecannötspaj med förstås hemgjord glass.
- Ska ni inte ta en liten promenad före efterrätten  och betala kan ni göra sen  föreslog Lola. Läge för springnota skulle det ju kunna vara där om det inte vore för att vi är så genompräktigt ärliga. 
En vända i den ekologiska butiken med sitt stora utbud av vegetariskt och vegansk blev det också. Och nu funderar vi över nästa coronaanpassade utflyktsmål på lagom avstånd från Veckholmstrakten och vår plats på jorden i södra Närke.

1 kommentar:

Maggan sa...

Det där var ju ett jättebra utflyktstips. Hade aldrig hört talas om Jädersbruk tidigare.