fredag 2 oktober 2020

Brev från socialförvaltningen

 - Det här ska jag skicka tillbaka sa maken när han öppnat det  tjocka A4bevet från socialförvaltningen i vår kommun. Till dig som är senior var rubriken. I följebrevet ges råd om vad senioren trots omständigheterna kan göra. Det ges exempel på spännande och natursköna platser i våra omgivningar. Vi bor ju kanten av den stora skogen så vi får exempel på för oss välkända ställen som är extravärda ett besök.Boulebanan får vi inte glömma! Sen är det fallkampanjveckan "Balansera mera" som uppmärksammas. Socialchefen passar på att skicka med lite tips om hur man förhindrar fallolyckor. Näringsriktig mat, träning, vikten av veta hur ens medicin funkar - bra att veta innan man ramlar.
Och sen är det broschyrerna från Socialstyrelsen. Ett litet häfte som ger tips för att förhindra fallolyckor, om mat, om träning, om mediciner. Ett papper med välmenta råd där man kryssa i vilka bra grejer man gör själv för att hindra fall. än en gång är det mat träning och mediciner. En dubbel A4 med träningstips, samma bilder som i lilla häftet. En årskalender fylld av välmenta råd - i december får vi  rådet att inte utsätta oss för onödiga risker. (De nödvändiga utelämnas - tänk om vi finge idéer).
Gulligt och omtänksamt, allt är tryck på tjockt och trevlig papper i ögonvänligt typsnitt, men så outsägligt mästrande. Talande för hur vi betraktas, vi som råkat komma upp i åren, när vi passerar sjutti så slutar vi tänka, nån annan behöver tänka åt oss och på ett förstås milt och vänligt sätt tillhålla oss både det ena och det andra.
Sen kan ju undra över det rent praktiska och kostnaden. Hur många på Socialstyrelsen har lagt sina pannor i djupa veck och funderat över formuleringarna, vilka bilder det ska vara, hur ska illustrationerna se ut. Känsligt just i dessa dagar med uppropet till Svt för särbehandling av minoriteter. Ska man tro fotona i broschyren så är alla seniorer ljushyllta och gråhåriga. Vad kostar portot, vad kostar arbetstiden på socialförvaltningen att blada in allt i kuvert, kolla adresser etc. Frågor utan svar och här gick hela bibban till pappersinsamlingen.
Några dagar senare fick jag samma utskick, lika tjockt och mästrande. 





Inga kommentarer: