onsdag 6 januari 2021

Dubbelmoral?

Hur gör vi nu? En fråga av moralisk karaktär måste lösas. Hur gör vi för att göra rätt och inte bli dubbelmoraliska? Ska vi tycka att det är ok att bryta mot de strängt tillhållna rekommendationerna för det vi behöver göra är ju såå nödvändigt.  Vattenkokaren, 12-årig trotjänare, slutade bara plötsligt att fungera och den är ju totalt oumbärlig i hushållet. Från morgonens första kaffekopp, pulverkaffe med mjölk, och alla andra koppar under  dagen till makens sena tekopp och till allt annat under dagen har den tjänat oss väl. Så nu funderar vi - statsministern har ju varit så sträng, andra ministrar har ju också mästrat oss och MSB skickade ju det där beramade essemesset. Kan vi åka till Mariebergs köpcentrum, köptemplet i Närke, för att köpa en ny, inte på rea förstås, planera noga för att undvika trängsel och absolut inte leta efter kryphål och komma med undanflykter. För vi har ju avstått så mycket, så många resor som vi inte gjort, så många träffar med barn och barnbarn, som förvisso inte bor på utländsk ort, som vi avstått från, julen som ju blev så stilla och annorlunda. Ingen skidresa blir det väl heller för  att vara vaccinerade före vecka 8 är nog inte att räkna med.
Folkhälsomyndighet, regering och generaldirektörer kan ju stå och mala på om vad vi bör och skall och sen bara i handling själva visa att de själva kan gör undantag, tänja på gränser och bete sig.
Men den är ju så nödvändig den där vattenkokaren, efter den inga torrkokta kastruller, så kanske ändå vi gör som ministrarna. Vi gör kanske ett noga planerat besök för inköp av en mindre vitvara.
Eller så får vi klara oss ändå, bestämma oss för att inte hålla oss med flera sorters moral.
För  på oss går ju verkligen ingen nöd. Tvärtom men nog kan det bli lite långrandigt ibland, man får skaffa sig lite nya manier att syssla med. Se hur man kan blanda in grönkål i nästan  alla middagar, se till att verkligen gå 7000 steg varje dag, lusläsa lantmäteriets hemsidor för att hitta gamla kartor över trakten, ge sig ut och leta efter de otaliga nedlagda torpen på skogen och fundera över hur folk kunde överleva i oländig terräng i väglöst land. 
Nu med vaccinet inom synhåll vore det ju dumt att chansa hur sugen man än resa, shoppa och träffa släkt och vänner. Så det kanske är där det ligger, att vi inte vill bli smittade, inte i vår höga moral.

 

 

Inga kommentarer: