fredag 19 januari 2024

En tankeställare

 Nu fick vi oss en riktig tankeställare. Vi var på Seniorernas månadsmöte  för att lyssna på en erfaren brandman som skulle tala över ämnet Brandskydd i hemmet. Brandmannen i fråga har 40 år i yrket så han har förstås sett en hel del tragiskt i brand och olycksväg och vi allihopa har förstås haft brandskyddsutbildningar på våra respektive jobb. Men glömskan kan ju slå till och en påminnelse är ju inte så dumt. 
Man kan ju vara både slarvig, okunnig eller t o m dumdristig och alltid klara sig eller så slår olyckan till och det börjar brinna. Kanske ska man inte använda svärföräldrarnas träljusstakar annat än med batteriljus, alltid ha ett lock framtaget när man lagar mat med smör eller olja och inte gå ifrån levande ljus nånstans.
Det där vet man ju och har man då som vi nu med allvar påmints om att kolla brandvarnarna, kolla pulversläckaren och vet var brandfilten är så har man ju nån minut på sig att rädda sig själv och kanske huset.
Hos utbröt i vilket fall ganska stor aktivitet när vi kom hem. Jodå - brandvarnarna funkade även om den i garaget och den i källarsvalen inte kommunicerade med varandra som de enligt tillverkaren skulle. Den utanför sovrummen fungerade också men vi borde nog ha en till, kanske i sovrummet eftersom jag laddar min mobil på natten (big nono jag vet). I hallgarderoben står också både en pulver- och en skumsläckare, inköpta säkert när nån av oss hade en färsk utbildning i minnet. Men de stod i sina kartonger och på en av dem var inte slangen påskruvad och den där lilla rutan vid förseglingen var grön hade ju ingen av oss kollat. Brandfilten hängde och väl dold bakom väskor och annat pyngel på knoppbräda vid innerdörren. 
Det som oftast brinner av elgrejer i hushållet är tvättmaskiner  och de brasorna får hjälp av att vi inte kanske inte dammsuger så ofta under maskinerna. Hos oss har det nästan aldrig skett, torktumlaren har stått på samma plats sen vi flyttade in 1991och tvättmaskinen är kanske tio-tolv år och då städade jag väl troligen innan firman kom med den. Men nu är det dammsuget och skurat och man är ju glad över att ingen utomstående var med och såg hur läget var. 
Hur man ska bära sig åt vid hjärtstopp fick vi också en repetition om. Man bör orientera sig om var det finns hjärtstartare och tänka igenom hur man ska bära sig åt om olyckan är framme. 
På kafferepet med läsecirkeln i går framkom att alla hade kollat sina brandvarnare, funderat på hur de skulle orka göra kompressioner tills ambulansen kommer och om inte en sexkilos pulversläckare är tyngsta laget för en del av oss.
Nu har vi det här i färskt minne ett tag innan det bleknar lite, vi tänder våra ljus medan dammet lägger sig under maskiner och bakom kylskåp.

 
 

Inga kommentarer: